Kiki — mijn website framework

Het framework voor mijn website heet Kiki. Het is ongetwijfeld niet zo geweldig als Laravel of Symfony, maar doet wel precies wat ik nodig heb en vooral: niet meer dan dat. Dit maakt Kiki snel en — als je het mij vraagt — erg overzichtelijk.

Kiki logo

Specificaties

Download

Het is geen expliciet doel om Kiki geschikt te maken voor algemeen gebruik. Grote en populaire frameworks of CMS systemen hebben soms wel een miljoen regels code, Kiki zit op ongeveer tienduizend. Kiki biedt dan ook geen ultieme totaaloplossing maar eerder een basisstructuur voor verdere (persoonlijke) ontwikkeling.

Documentatie

De broncode van Kiki is matig tot redelijk gedocumenteerd. Echte eindgebruikers raad ik (nog) niet aan om Kiki te installeren zonder beschikbaarheid van een junior beheerder of ontwikkelaar. Het is niet de bedoeling om de nieuwe Wordpress te worden, enige basiskennis van systembeheer is een vereiste.

Geschiedenis

Waarom een eigen framework? is een vraag die ik met enige regelmaat krijg. Dat is historisch zo gegroeid: toen ik in 1995 mijn eerste HTML- pagina online zette wáren er simpelweg geen frameworks. (En geen PHP, Javascript, CSS... geen Google, Stackoverflow, Github... we waren al lang blij dat browsers plaatjes konden tonen).

Zodoende had iedere ontwikkelaar een eigen bonte verzameling aan handige functies voor basale zaken zoals het tonen van een menustructuur of het maken van een database verbinding. In 1999 ben ik PHP intensief gaan gebruiken en ging ik meerdere websites beheren. Om te voorkomen dat deze allemaal een eigen kopie van mijn code gebruikten, werd de verzameling basiscode een losstaand project, waarvoor een eigen naam nodig was. Omdat Rob's CMS wel erg saai zou zijn was enige inspiratie gewenst.

Bankhangend voor de toen nog kolossale breedbeeldbuis kwam die inspiratie uiteindelijk van een vrolijk rondhuppelend meisje uit de film Drop Dead Gorgeous (1999). Ik had een starcrush op Kirsten Dunst. Kiki.

Die naam gebruik ik dus al een tijdje. De huidige versie van het Kiki framework bestaat echter pas sinds eind 2010, toen ik al mijn bestaande code en concepten heb herschreven naar moderne(re) maatstaven. Die ontwikkeling heeft ook enige tijd stilgestaan, maar voor een nieuw project ben ik Kiki sinds eind 2023 weer intensief gaan gebruiken en zodoende onderhouden.